"България е с най-мръсния въздух в Европа"

Някои пасажи от „Ню Йорк таймс” (15.10.2013):

Въздухът в България е с най-високата концентрация на двете основни разновидности на частици - малки въздушни капчици или частици газ, които идват от комините, ауспусите на колите или от други източници. Те водят до здравословни проблеми – от астма до рак. България също така има най-високата концентрация на въглероден оксид и серен диоксид във въздуха. Замърсяването в столицата София е очевидно за всеки, който е бил там.

" Голяма част от населението не живее в здравословна околна среда..." Hans Bruyninckx , Изпълнителен Директор на Европейската агенция за околната среда.

България има история свързана със съветската ера на индустриализация, с недостатъчно внимание към проблемите на околната среда. Като се има предвид позициите си на една от по-бедните страни в Европа, тя изглежда е постигнала ограничен напредък в пречистването на въздуха. В доклад на ООН от 2011 се установи, че България, заедно с Армения и Румъния е на първо място в света при смъртните случаи причинени от замърсяването на въздуха .

Четири от пет европейски градове с постоянно най-високи нива на прахови частици са български, като начело на списъка е град Перник, малък град на югозапад от столицата София. Високи концентрации на частици са открити във въздуха в Перник в около половината от годината , в сравнение с около 15 дни в годината за Париж и Щутгарт....

Новината, че водим списъка, като най-замърсената държава в Европа откъм прахови частици и коктейл от вредни газове, май ни идва в повече!

ТСП ООД вече 5 години предлага здравословни уреди, пречистващи въздуха и водата. Хилядите наши клиенти са по-здрави, жизнени, с по-добро самочувствие и са ни благодарни за това!